Om svømmesøer
Svømmesøer er beregnet til svømning, badning og leg, og sæsonen kan med fordel forlænges med vinterbadning og skøjteløb i vinterhalvåret. En svømmesø indeholder helt klart og rent ferskvand, der bliver renset 100% biologisk ved hjælp af mikroorganismer, uden brug af klordesinfektion.
En svømmesø har både havebassinets smukke udseende med vandplanter og ferskvand, og det praktisk anvendelige fra swimmingpool’en med opholdszoner i vandet, og sikker op- og nedstigning.
Se billedreferencer fra vores anlæg nederst på denne side
Anvendelse
Svømmesøer er som navnet antyder beregnet til svømning/badning/leg. Flere af vores kunder bruger den også til skøjteløb og vinterbadning
Historie
Svømmesøerne blev udviklet op gennem 1980’erne og 1990’erne, særligt i Østrig, Schweiz og Tyskland. Alene i Tyskland er der anlagt mere end 10.000 svømmesøer i privathaver, og 140 store friluftsbade med plads til mange badegæster.
Junckerhaven tog idéen med svømmesøer til Danmark i 2008, og har indtil videre etableret omkring 40 anlæg med biologisk vandrensning.
Størrelse
Svømmesøer kan anlægges helt ned til 25 m2 og helt op til 10.000 m2, afhængig af, hvordan de skal bruges. I privathaver anlægger vi typisk svømmesø i størrelsen 50-100 m2, og naturligvis større på camping- og feriecentre med flere daglige badegæster.
Vandplanter og vandbiologi
Ved etablering af en svømmesø er der et begrænset antal plantearter at vælge imellem, og det krystalklare vand opnås kun ved en høj grad af vandrensing, som primært sker gennem mikroorganismer.
Vandets fosfatindhold skal holdes under 0,01 ml/g pr. liter med et særligt fosfat-absorptionsfilter, der indbygges i en såkaldt skimmersø ved siden af svømmesøen. Det lave fosfatindhold giver planterne i bredzonerne begrænsede levemuligheder, men minimerer samtidig dannelsen af uønskede tråd-alger, hvilket er en hårfin balance.
Vand tiltrækker som altid dyr, men de har svært ved at finde føde i svømmesøens næringsfattige vand, og tager sjældent ophold i det.
Fugle, bier og sommerfugle drikker af vandet, og salamandre kan forekomme, når vandet er i særlig god balance. Frøer ses sjældent i vandet, og myg ses aldrig.
Konstruktion og design
En svømmesø bliver designet i en naturlig, organisk form, eventuelt med én eller flere rette sider mod land, og grundlæggende med tre zoner i badeområdet.
Arealet til badning, svømning og leg afhænger meget af designet, men udgør typisk kun cirka 33% af vandspejlet:
- En dekorativ bredzone på cirka en meters bredde ved kanten med planter og sten, og en vanddybde på 5 cm. Der etableres et kildevæld i bredzonen for vandcirkulationens skyld.
- En lavtvandszone med en vanddybde på 100-120 cm til svømning og hvile, og med let adgang til land med trædesten eller pool-stige. Desuden er der mulighed for at etablere et særligt børneområde med lavere vand.
- En dybvandszone med en vanddybde på normalt 200 cm til svømning og hovedspring.