Svømmesø giver dig det bedste fra swimmingpool’en og havebassinet 

Om svømmesøer

Svømmesøer er beregnet til svømning, badning og leg, og sæsonen kan med fordel forlænges med vinterbadning og skøjteløb i vinterhalvåret. En svømmesø indeholder helt klart og rent ferskvand, der bliver renset 100% biologisk ved hjælp af mikroorganismer, uden brug af klordesinfektion.

En svømmesø har både havebassinets smukke udseende med vandplanter og ferskvand, og det praktisk anvendelige fra swimmingpool’en med opholdszoner i vandet, og sikker op- og nedstigning.

Se billedreferencer nederst

Anvendelse

Svømmesøer er som navnet antyder beregnet til svømning/badning/leg. Flere af vores kunder bruger den også til skøjteløb og vinterbadning

Historie

Svømmesøerne blev udviklet op gennem 1980’erne og 1990’erne​, særligt i Østrig, Schweiz og Tyskland. Alene i Tyskland er der anlagt mere end 10.000 svømmesøer i privathaver, og 140 store friluftsbade med plads til mange badegæster​.

Junckerhaven tog idéen med svømmesøer til Danmark i 2008, og har indtil videre etableret omkring 40 anlæg med biologisk vandrensning.

Størrelse

Svømmesøer kan anlægges helt ned til 25 m2 og helt op til 10.000 m2, afhængig af, hvordan de skal bruges. I privathaver anlægger vi typisk svømmesø i størrelsen 50-100 m2, og naturligvis større på camping- og feriecentre med flere daglige badegæster.​

Vandplanter og vandbiologi

​Ved etablering af en svømmesø er der et begrænset antal plantearter at vælge imellem, og det krystalklare vand opnås kun ved en høj grad af vandrensing, som primært sker gennem mikroorganismer.

Vandets fosfatindhold skal holdes under 0,01 ml/g pr. liter med et særligt fosfat-absorptionsfilter, der indbygges i en såkaldt skimmersø ved siden af svømmesøen. Det lave fosfatindhold giver planterne i bredzonerne begrænsede levemuligheder, men minimerer samtidig dannelsen af uønskede tråd-alger, hvilket er en hårfin balance.

Vand tiltrækker som altid dyr, men de har svært ved at finde føde i svømmesøens næringsfattige vand, og tager sjældent ophold i det.

Fugle, bier og sommerfugle drikker af vandet, og salamandre kan forekomme, når vandet er i særlig god balance. Frøer ses sjældent i vandet, og myg ses aldrig.

Konstruktion og design

En svømmesø bliver designet i en naturlig, organisk form, eventuelt med én eller flere rette sider mod land, og grundlæggende med tre zoner i badeområdet.

Arealet til badning, svømning og leg afhænger meget af designet, men udgør typisk kun cirka 33% af vandspejlet:

  1. En dekorativ bredzone på cirka en meters bredde ved kanten med planter og sten, og en vanddybde på 5 cm. Der etableres et kildevæld i bredzonen for vandcirkulationens skyld.
  2. En lavtvandszone med en vanddybde på 100-120 cm til svømning og hvile, og med let adgang til land med trædesten eller pool-stige. Desuden er der mulighed for at etablere et særligt børneområde med lavere vand.
  3. En dybvandszone med en vanddybde på normalt 200 cm til svømning og hovedspring.

En lille, dekorativ skimmersø med plantevækst etableres tæt ved svømmeområdet. Skimmersøen har en dobbeltfunktion - her er pumpen og det biologiske filter indbygget, og her bliver blade, pollen og støv transporteret hen, og kan let fiskes op med et net.

Læs mere om designprincipper og find arkitekt

Pleje og Pasning

En svømmesø kræver pleje og pasning som en traditionel swimmingpool, dog er metoderne noget anderledes:

Skimmersøen opsamler de fleste urenheder, som fjernes let med et fiskenet. Vandplanterne skæres ned om foråret, og samtidig støvsuges og børstes svømmesøens bund og sider grundigt, hvis den har været lukket ned om vinteren.

En bundstøvsugning kan med fordel gentages et par gange i løbet af sommeren afhængig af, hvor meget svømmesøen bliver brugt - her er en støvsugerrobot velegnet.

Anlægs- og driftsomkostninger

​Beregn selv på budget ved at etablere en dejlig svømmesø i haven - Læs mere i prisoversigten her>>

Driftsomkostninger

Svømmesøer er miljøvenlige og har et meget lavt strømforbrug. Med et vandspejl på 50-100 m2 har en svømmesø en strømudgift på 1500-2000 kr. om året.

Beregn selv budgettet ved etablering af en svømmesø i haven:​ Prisoversigt

Kontakt os og hør mere om svømmesø

Kontakt gerne anlægsgartnermester Lars Juncker, hvis du vil høre mere om vores arbejde med etablering af svømmesø på telefon 46 49 61 03 eller e-mail: junckerhaven@gmail.com.

Vi er beliggende på Sjælland, men kører gerne rundt i hele landet for at anlægge svømmesøer.

Få inspiration til din svømmesø - se nogle af vores flotte cases herunder 

Case 1:  Svømmesø med Infinity -  Dronningmølle

Etableret 2019 - Vandspejlsareal 45m²  -  Design Peter Thell Eriksen

Fuldstøbt konstruktion med massive jernkanter som overgang mellem land. Jernkanten danner også afslutning som infiniti (vandet løber ud over kanten) ​

​Der er etableret sikkerheds/varme Cover fra Covrex.com. Coveret er indbygget/skjult i svømmesøen under træterrassen til venstre

Skimmersøen er indbygget i søen​ i bredzonen, bag den lille svævende terrasse til højre i billedet.

Case 2 - Svømmesø i Gunderød ved hyggeligt landhus

Etableret 2010 - Vandspejl 65 m2 - Design: Junckerhaven - Privat bygherre

​Case 3: Svømmesø med vandfald - i Virum

​​Etableret: 2009 -Vandspejl: 50 m² - Sted: Virum -Bygherre: Privat bygherre

Design: JunckerHaven​

Et rislende vandløb løber fra den øvre del af have til svømmesøen, vandet passerer videre over et gardin vandfald ned til skimmer søen i det nedre plan af haven. ​

Case 4: Svømmesø i Birkerød - Vinder af DM i Vand i Haven

​Etableret: 2007 - Vandspejl: 50 m² - Sted: Birkerød - Privat bygherre

Design: Junckerhaven​

DM-vinder: svømmesø er en lise for sjælen

Mette Okholm og Klavs Holm vandt DM i vand i haven med deres svømmesø. Læs hvordan den blev til, hvad den kostede, og hvad den bliver brugt til.

Af Kim Gregersen
Foto: Tommy Verting

Da Mette Okholm og Klavs Holm for halvandet år hyggede sig med Politiken over et par kopper kaffe, så de noget, der siden har fået dem til at tilbringe mange timer i haven og netop har gjort dem til vindere af Bolius Boligejernes Videncenters sommerkonkurrence 'DM i vand i haven'.​

Læs hvordan den blev til, hvad den kostede, og hvad den bliver brugt til.Af Kim Gregersen Foto: Tommy Verting

Da Mette Okholm og Klavs Holm for halvandet år hyggede sig med Politiken over et par kopper kaffe, så de noget, der siden har fået dem til at tilbringe mange timer i haven og netop har gjort dem til vindere af Bolius Boligejernes Videncenters sommerkonkurrence 'DM i vand i haven'.​

- Vi er i vandet hver dag, og når det er rigtig varmt, er vi i hele tiden. Når man kommer hjem fra løbeturen, så er det lige i. Vandet er blødt og friskt, og oplevelsen af helt klart ferskvand uden en dråbe klor eller andre kemikalier er dejlig, fortæller Klavs Holm, der til daglig er afdelingsleder på den nærliggende Bistrupskolen, mens Mette Okholm er læge.


Svømmesø lokker børnene hjem

Svømmesøen har den sidegevinst, at de tre udeboende børn, tvillingerne Marie og Mikkel på 21 og storebror Mads på 23 år, er begyndt at komme oftere hjem.​

- Jeg bor i København og gider ikke tage på stranden, fordi der er så mange mennesker, så er det godt vejr, tager jeg hjem og bader, fortæller Marie, der ofte tager veninderne med.


Vandet op til 23 grader varmt

I denne sommer nåede temperaturen i svømmesøen op på 23 grader på de varmeste sommerdage. På regnvejrsdagene var vandet 19-20 grader varmt. Til næste år håber familien at kunne hæve gennemsnitstemperaturen nogle grader ved at kappe toppen af det store egetræ, der tager meget af solen, og måske med solvarme . Dermed kan badesæsonen forlænges.


Søen tiltrækker også dyr. Egern, duer og stære lægger vejen forbi. Og familiens kat foretrækker at drikke det friske vand af søen frem for af katteskålen. Fire frøer har forsøgt at flytte ind, men er blevet fulgt hen til det nærmeste vandhul. Til gengæld holder et salamanderpar til, og de sørger for at spise myggelarver og andre smådyr. Og det virker - der er ikke blevet uddelt et eneste myggestik i haven i år.

​Afslapning til lyden af rislende vand

Søen er blevet et punkt, hvor øjnene automatisk kører hen året rundt. Og det forstår man godt, som den ligger der op ad terrassen omkranset af flere blommetræer og rododendroner, med bl.a. elefantgræs og iris helt tæt på og med krukker med planter fordelt rundt på terrassen. Søen passer perfekt til det 160 kvadratmeter store hus med fladt tag , og fra terrassen er der udsigt ned over et mindre naturområde.


Om sommeren nyder familien udelivet på terrassen eller på den nye terrasse-ø, hvor havestole og parasol står linet op. Nogle gange foretrækker familien at slappe af liggende på de solvarme lærketræ brædder efter svømmeturen. Imens sprøjter vand fra et kildevæld ned i søen, så der også er noget for høresansen.

Udsigt fra stuen med nyt vinduesparti​

Men også på de mørke og kolde vinterdage nydes udsigten. Lysene over og under vandet kan tændes og reguleres indefra, og de giver et flot skær.
Svømmesøen har fået familien til at lave endnu en investering. Endevæggen i stuen er blevet skiftet ud med et stort indgangsparti, og i soveværelset er vinduerne blevet forstørret. Udsigten var simpelthen blevet for god til at lade være.

Svømmesøen har fået familien til at lave endnu en investering. Endevæggen i stuen er blevet skiftet ud med et stort indgangsparti, og i soveværelset er vinduerne blevet forstørret. Udsigten var simpelthen blevet for god til at lade være.


Næsten ingen vedligeholdelse

Svømmesøen kræver stort set ikke nogen vedligeholdelse. Klavs Holm fisker ganske vist blade eller andre ting op fra søen, inden han hopper i, men det er ikke nødvendigt, for det tager det mikrobiologiske filter sig af.

- Man skal vel bruge omkring et kvarter eller en halv time om ugen, selv om vi sagtens kan rejse fra den, men på grund af lyst og interesse bruger jeg et par timer om ugen, siger Klavs Holm, der har fået tilnavnet 'Gollum' af sin kone, fordi hun mener, han ligner skabningen fra 'Ringenes Herre', når han hopper rundt ved søen.


Èn ulempe ved svømmesø og masser af fordele

Klavs Holm kan kun komme i tanker om én ulempe ved svømmesøen.

- Det er en risiko at have så dybt et 'hul', hvis der kommer børn, der ikke kan svømme, siger han.

Fordele er der til gengæld masser af.

- Vi har ikke fortrudt ét sekund. Det er en lise for sjælen at have vand så tæt på.

Kilde: www.bolius.dk

Se med da DR Drømmehaver besøgte haven den 29/8 - 2010 afsnit (3:4

Case 9- Vedbæk

Tekst på vej...​

Case 13- Them

Tekst på vej...​

Vil du have et tilbud?

Vi bor mellem København, Roskilde og Ringsted på Midtsjælland - Vi arbejder i hele Danmark.

  • ​Vi skaber individulle haveløsninger med sten, vand og planter, vi har speciale i svømmesøer og naturpools
  • Vi elsker vand i haven, bygger smukke naturlige bassiner og spejlbassiner, koidamme, vandløb og vandfald
  • Vi håndterer regnvand på dekorativ og funktionel vis
  • Vi etablerer svømmesøer og naturlige swimmingpools og er førende i Danmark i udviklingen i private haver såvel som til offentligt brug i friluftsbade.

​Junckerhaven forhandler tøndesaunaer og brændefyrede hot-tubs​

​Bisnodes kreditrating

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

Vores anlægsgartnerfirma tilbyder individuelle haveløsninger med sten, vand og planter.​

Om os

En del af Junckerhaven ApS.

Vi arbejder med individuelle haveløsninger, med sten, vand og planter, med naturen som forbillede - siden 1990.

CVR: 25650514

Kontakt os

​Junckerhaven ApS

Smedebakken 3, 4330 Hvalsø

​Tlf.: 46 49 61 03

Mobil: 20 99 61 03

Fax: 46 49 61 20

E-mail: junckerhaven@gmail.com